Τα παιχνίδια για τα μωρά και τα βρέφη τις περισσότερες φορές βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας και δεν μας στοιχίζουν τίποτα! Συνήθως είναι οι κουτάλες μας, τα μπωλάκια μας και τα συρτάρια μας!
Είναι πολύ εύκολο να χαρίσουμε, δημιουργικές εμπειρίες στο μωρό, αφού μαθαίνει καθαρά μέσα από τις αισθήσεις του και ενθουσιάζεται πολύ εύκολα με καθετί νέο. Η Γεύση, η Όραση, η Ακοή, η Αφή και η Οσμή είναι διαρκώς σε διέγερση και μεταφέρουν άμεσα μηνύματα γνώσης στο μικρό. Σε εμάς, μπορεί να φαίνεται ότι απλώς κάνει σκανταλιές και μονότονα πράγματα, όμως το παιδί έτσι θα ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του.
Έτσι τα μωρά πριν μάθουν το όνομά των αντικειμένων, μαθαίνουν το σχήμα, την υφή, το βάρος και το χρώμα τους. Μέχρι τον 6ο μήνα, το μωρό βάζει στο στόμα τα χεράκια του και ότι άλλο αντικείμενο του δώσουμε γιατί αυτός είναι ο τρόπος του να μάθει. Μέχρι τον 10ο μήνα, το βρέφος στηρίζεται στη σχέση «αίτιο-αποτέλεσμα» για αυτό και απολαμβάνουν τα παιχνίδια ρουτίνας, (π.χ πατάω το κουμπάκι και ανάβει φως, βάζω και βγάζω μπαλίτσες στο κουτί). Μέχρι 2 ετών, έχει αρχίσει πια και μιμείται καθημερινές δραστηριότητες, (κάνει ότι μιλά στο τηλέφωνο, ταΐζει την κούκλα του, κτλ)
Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για ένα χαριτωμένο βρεφάκι που κάνει δύσκολη τη ζωή της μαμά του!
www.youtube.com με τίτλο «why moms get nothing done»
Τελικά τι κερδίζει ένα μωρό ;
Συγκέντρωση και προσοχή. Το μωρό εκπαιδεύεται να διατηρεί τη προσοχή του όσο χρειάζεται για να παρατηρήσει τη μαμά.
Αδρή κινητικότητα. Εξάσκηση να στέκεται χωρίς στήριγμα ενισχύοντας τον κορμό του και τη σπονδυλική του στήλη και να «σκαρφαλώνει»
Λεπτή κινητικότητα. Πιάνει τα πιάτα και τα ρούχα και γυμνάζει τους μικρούς μύες των άνω άκρων.
Συντονισμός χεριού-ματιού. Η κίνηση να πιάσει το κουτάλι και να το βάλει μέσα στο μπωλ, χρειάζεται να συντονισμό χεριού-ματιού.
Εξερεύνηση υλικών. Το παιδί μαθαίνει μέσα από την παρατήρηση των υλικών και τις ιδιότητες τους (πχ. πλαστικό, μέταλλο, χνουδωτό, μαλακό, βαρύ) προσπαθώντας να τα χειριστεί (πχ. να τα βάλει, βγάλει, κουνήσει, χτυπήσει, ακούσει, σηκώσει κτλ.)
Εκτός απο τα γνωστικά οφέλη, ενισχύεται σημαντικά η ανεξαρτησία και η αυτονομία του, καθώς μιμείται ότι κάνουν οι μεγάλοι και προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνο του!
Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία, η επανάληψη βοηθά το παιδί να αφομοιώνει τις νέες δεξιότητες. Οπότε αφήστε το να κάνει το ίδιο και το ίδιο όσες φορές θέλει!
Μια καλή ιδέα είναι να γεμίσετε ένα καλάθι , ένα κουτί ή μία λεκάνη με αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων, διαφορετικών υλικών-πχ ύφασμα, ξύλο, χαρτί- και να το αφήσετε στο πάτωμα για να το εξερευνήσει το μωρό σας, πάντα με επίβλεψη.Φτιάξτε του ένα ασφαλή χώρο με μαξιλάρια και χαλάκι και αφήστε το να πάρει τα πιο σημαντικά μαθήματα χωρίς να ξοδευτείτε!
Φαίη Μοναχού
Λογοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη του κέντρου Λογοθεραπείας «Τok Talk»
Μέλος Σ.Ε.Λ.Λ.Ε