Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πώς να προετοιμάσεις το πρωτότοκο παιδί

Το δεύτερο μωράκι έρχεται στην οικογένεια, τι συμβαίνει όμως όταν το πρωτότοκο παιδί αρχίζει να παρουσιάζει περίεργες αντιδράσεις; Όταν αισθάνεται παραγκωνισμένο και ζηλεύει; Η συγγραφέας και θεραπεύτρια Ντέμπορα Στάινερ δίνει συμβουλές στους γονείς για τη διαχείρηση των δύσκολων αυτών καταστάσεων.

Οι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται την απόκτηση και άλλου παιδιού όταν το πρώτο τους παιδί φτάνει περίπου δυο ετών. Ένα παιδί αυτής της ηλικίας που έχει όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των ανθρώπων γύρω του εύκολα αντιλαμβάνεται ακόμη και όταν η εγκυμοσύνη της μητέρας δεν είναι εμφανής. Αντιλαμβάνεται ότι η μαμά του είναι απορροφημένη από κάτι άλλο.

Ίσως νιώθει απλώς ένα ακαθόριστο συναίσθημα ότι κάτι συμβαίνει.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, υπάρχει εκ των πραγμάτων λιγότερος χώρος στα γόνατα της μητέρας και το μικρό παιδί αρχίζει να αισθάνεται παραγκωνισμένο προτού ακόμη γεννηθεί το βρέφος.

Τις στιγμές που αισθάνεται ιδιαίτερα θυμωμένο και πληγωμένο από τη νέα εγκυμοσύνη της μητέρας του, ο πατέρας ή ένας από τους παππούδες που αγαπάει μπορεί να αποτελέσει πηγή παρηγοριάς και επιβεβαίωσης». Επίσης, το νήπιο θα βοηθηθεί πολύ αν οι γονείς του αναγνωρίσουν ότι είναι πληγωμένο, του μιλήσουν γι΄ αυτό και το αφήσουν να εκφράσει μερικά από τα συναισθήματά του.

Πολλές φορές οι γονείς βρίσκουν τον έντονο θυμό και τη ζήλια του μικρού παιδιού πολύ δυσάρεστα – για παράδειγμα, μπορεί αυτό να προσπαθήσει να χτυπήσει τη μητέρα του στην κοιλιά ή να καταστρέφει ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Αυτή την περίοδο το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο ή δυσκολίες στο φαγητό, κρίσεις θυμού ή παλινδρόμηση στη διαδικασία εκπαίδευσης για τον έλεγχο των σφιγκτήρων (toilet training). Με αυτό τον τρόπο το ενός έτους παιδί εκφράζει τα συναισθήματά του για ένα γεγονός που το διαταράσσει τόσο πολύ, όπως είναι η εγκυμοσύνη,

Μιλώνιας του για τον αναμενόμενο τοκετό με λόγια που μπορεί να καταλάβει και ιδιαίτερα για το διακανονισμό σχετικά με τη φροντίδα του στη διάρκεια της παραμονής της μητέρας στο νοσοκομείο, το παιδί βοηθιέται να αισθανθεί ότι συμμετέχει στο γεγονός και διαβεβαιώνεται ότι έχει μια ασφαλή θέση στην οικογένεια παρ’ όλο τον ερχομό του νέου βρέφους.

www.boro.gr