Skip to content Skip to footer

«Το Χαμογελο του Παιδιου» για 23η χρονια Καθαριζει τη Μεσογειο

Clean Up the Med 2024

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Εκστρατείας “Clean Up the Med”, διοργάνωσε και φέτος σειρά περιβαλλοντικών δράσεων πανελλαδικά, σε παραλίες της χώρας με μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile” και σχολεία-εθελοντές που ξεκίνησαν τον Μάιο, και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια εκστρατεία εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων που ο Οργανισμός διοργανώνει για 23η χρονιά συμμετέχοντας παράλληλα στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Εκστρατεία ‘‘Clean Up the Med’’, η οποία υλοποιείται από το 2000, από την Ιταλική Οργάνωση Legambiente.

Η φετινή περιβαλλοντική εκστρατεία ξεκίνησε, την Πέμπτη 16 Μαΐου από τον Πειραιά και την Παραλία Φρεαττύδας, συνέχισε στον Άλιμο και το Α’ Αλίπεδο Αλίμου, στη Θεσσαλονίκη και την Πλαζ Αρετσού, στην Πάτρα και στην περιοχή της Πλάζ, στη Χαλκίδα και την παραλία Κουρέντι, στο Αίγιο και στην περιοχή των Βαλιμιτίκων και στην Κρήτη. Στην περιοχή της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Στη δράση της Αθήνας -16 και 18 Μαΐου- συμμετείχε ομάδα 19 μαθητών και μαθητριών, καθώς και ο καθηγητής τους, από τα Εκπαιδευτήρια Στέγκα αλλά και 22 μαθητών-εθελοντών YouSmilers. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του εθελοντή-γιατρού μας, κου Βασίλη Φωτόπουλου αλλά και της Ναυαγοσωστικής Σχολής —ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. και της εκπαιδεύτριας κας Αφροδίτης Μαραμαθά, που συμμετείχαν στις δύο δράσεις με εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών.

Στη δράση της Θεσσαλονίκης -19 Μαΐου- συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες, από το Κολλέγιο Ανατόλια αλλά και το YouSmile, όπου μετά το τέλος της δράσης έφτιαξαν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Τη δράση υποστήριξε και ασθενοφόρο του Οργανισμού.

Στη δράση της Πάτρας -23 Μαΐου- συμμετείχαν 22 παιδιά από τον Παιδικό Σταθμό «Ηλιοχώρα», και μετά το τέλος της δράσης αφού παρέλαβαν την ανταμοιβή τους από το Αρτοποιείο «Βασίλης Ραυτόπουλος», ως ένα μικρό ευχαριστώ, και παρέα με τη Ναυαγοσωστική σχολή Πάτρας και Σχολή Ταχυπλόων “Patras Lifeguards – Dolphins” μίλησαν για την ασφάλεια στη θάλασσα ενώ ζωγράφισαν με άμμο, με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και του προϊστάμενου του τμήματος κου. Γεώργιου Στροφιλλά.

Στη δράση της Χαλκίδας -25 Μαΐου- συμμετείχαν 120 μαθητές από το 4ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας. Το Καταδυτικό Κέντρο Aegean Seals και ο Στράτος Συνόδης -ο οποίος έκανε κατάδυση και έβγαλε σκουπίδια από το βυθό της θάλασσας- εξήγησε στα παιδιά τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων που καταλήγουν στον βυθό, το Τμήμα Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, και ο προϊστάμενος κος Μαστροκώστας εξήγησε στα παιδιά τη σημαντικότητα της προστασίας των θαλασσών και η Εταιρεία Ανακύκλωσης Σιακανδάρης μίλησε στα παιδιά για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την κομποστοποίηση ενώ έφερε και φυτά για να φυτέψουν τα παιδιά σε γλάστρες με υλικό κομποστοποίησης. Σημαντικό να αναφερθεί ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν 160 κιλά απορριμμάτων μεταξύ των οποίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων πανιά, φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια, γόπες τσιγάρων και τρόφιμα.

Στη δράση του Αίγιου -5 Ιουνίου- συμμετείχαν 110 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, όπου μετά την ολοκλήρωση της δράσης, αφού έφαγαν τα ντόνατς που εξασφάλισε το αρτοποιείο «Οικογένεια Καρακάση» για τα παιδιά, ενημερώθηκαν από τη Σχολή Ναυαγοσωστικής & Ταχύπλοων Σκαφών AquaSchool, για το πώς να μένουν ασφαλή στη θάλασσα καθώς και για πρώτες βοήθειες.

Στη δράση της Κρήτης -5 Ιουνίου- συμμετείχαν 50 μαθητές και μαθήτριες από το Junior Academy – Χερρονάσιος Σχολή «Ανδρέας Γιαννόπουλος», όπου ενημερώθηκαν περί καταδύσεων, από τον Γιώργο Γεωργαντά και το Καταδυτικό κέντρο ScubaCreta, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Ομάδα Εκπαίδευσης του Ενυδρείου Κρήτης, Cretaquarium Thalassokosmos -με θέμα τα πλαστικά και πόσο βλάπτουν το θαλάσσιο περιβάλλον- έπαιξαν με την εθελοντική Ομάδα Heraklion Eco Voice, οικολογικό bowling και δημιούργησαν οικολογικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά ενώ παράλληλα διασκέδαζαν με μουσική από το Μουσικό Ραδιόφωνο Family Fm 89,5. Στον χώρο βρισκόταν η Κινητή Ιατρική Μονάδα Νεογνών και Παίδων του Οργανισμού με τον εθελοντή παιδίατρο κο Κωσταντίνο Πετούση.

Φωτογραφικό υλικό από τo ‘‘Clean Up the Med’’ 2024: https://hamogelo-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/danaekastani_hamogelo_gr/Er53CuNVuvxFh5ZLag9N6oABVE5dh-mnd1i33Nx30-eMRg?e=xYhpHr

Ως Οργανισμός για τα παιδιά, το «Χαμόγελο» συμμετέχει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Αναπόφευκτα επομένως, οι περιβαλλοντικές δράσεις δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το πρόγραμμά του Οργανισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί ολόθερμα όλους όσοι συμμετείχαν στις φετινές δράσεις, τους πολύτιμους και πάντα πρόθυμους εθελοντές του, μικρούς και μεγάλους, τους εθελοντές γιατρούς, κο. Κωσταντίνο Πετούση και κο. Βασίλη Φωτόπουλου για την παρουσία τους αλλά και τους Νικόλα Καραΐσκο, Αντιδήμαρχο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αιγιαλείας και κ. Ελευθεριώτη Δημήτρη, Αντιδήμαρχο Παιδείας, για την πολύτιμη βοήθειά και την καλή τους διάθεσή. 

Ευχαριστεί και τους:

4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
5o Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Αρτοποιείο «Βασίλης Ραυτόπουλος»
Αρτοποιείο «Οικογένεια Καρακάση»
Aquaschool, Σχολή Ναυαγοσωστικής & Ταχύπλοων Σκαφών
Δήμος Αιγιαλείας
Δήμο Αλίμου
Δήμο Πειραιά
Δήμο Χαλκιδέων
Δήμο Χερσονήσου
Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ)
Διεύθυνση Καθαριότητας Δήμου Πατρέων και τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Γεώργιο Στροφιλλά
Εθελοντική Ομάδα Καθαρισμού – The Cleaningans
Εθελοντική Ομάδα Heraklion Eco Voice
Εκπαιδευτήρια Στέγκα
Εταιρεία Ανακύκλωσης Σιακανδάρης
Καταδυτικό Κέντρο Aegean Seals και τον Στράτο Συνόδη
Καταδυτικό Κέντρο ScubaCreta και τον Γεώργιο Γεωργαντά
Κολλέγιο Ανατόλια
Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Ναυαγοσωστική Σχολή — ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. και την Αφροδίτη Μαραμαθά
Ναυαγοσωστική Σχολή Πάτρας και Σχολή Ταχυπλόων “Patras Lifeguards – Dolphins”
Παιδικό Οικογενειακό Ραδιόφωνο Family Fm 89,5
Παιδικός Σταθμός «Ηλιοχώρα»
Τμήμα Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας και τον κο. Μαστροκώστα
CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
Junior Academy – Χερρονάσιος Σχολή «Ανδρέας Γιαννόπουλος»