Απόκτησε υπάκουα παιδιά χωρίς να τους φωνάζεις!!!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Μήπως έχεις συλλάβει τον εαυτό σου να φωνάζει στα παιδιά τη στιγμή εκείνη; Μήπως τα νεύρα του γραφείου έχουν συγκεντρωθεί επάνω σου και κινδυνεύεις να ξεσπάσεις στα παιδιά;

Η αλήθεια είναι μία! Επιστρέφεις κουρασμένη από τη δουλειά και το μόνο που θέλεις είναι να χαλαρώσεις στον καναπέ. Φυσικά, τα παιδιά σου έχουν άλλες, άγριες διαθέσεις.

Πόσες φορές δεν έχεις ξεστομίσει σε έντονο τόνο στα παιδιά, ύστερα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά:

«Αν δεν…τότε δεν θα…» σε στιγμές που θα έπρεπε να πεις:»Αφού…τότε θα…»; Και σίγουρα η αντίδραση των παιδιών ήταν πολύ αρνητική σε αυτές τις προσταγές σου και φυσικά αρνήθηκαν να κάνουν αυτό που τους ζητούσες.

Μην δικάζεις τον εαυτό σου:

Η πρώτη αντίδραση είναι πολύ φυσιολογική, αφού κάθε γονέας έχει ζήσει ημέρες στις οποίες έφτασε να φωνάζει τόσο πολύ, που ένιωσε ότι το παραέκανε. Προτού αναγκαστείς να φωνάξεις ξανά, μπορείς να βρεις τον τρόπο για να κάνεις τα παιδιά να υπακούσουν.

Απόκτησε υπάκουα παιδιά:

Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να «έλκονται» από εκεί που νιώθουν μεγαλύτερη ενέργεια. ‘Οταν φωνάζει ένας από τους γονείς, τότε αποπνέει πολλή ενέργεια και προσοχή. Για να το καταλάβεις, αρκεί να το σκεφτείς από την οπτική του ίδιου του παιδιού. Τι κάνεις όταν του φωνάζεις; Σταματάς αυτόματα οτιδήποτε άλλο κάνεις, στρέφεσαι στο παιδί, κλειδώνεις τη ματιά σου επάνω του και επικεντρώνεις τα λόγια σου σε αυτό.

Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα προσοχής! Μόλις το συναισθανθούν αυτό τα παιδιά, τότε χρησιμοποιούν την παιδιάστικη λογική τους και αποφασίζουν ότι η κακή συμπεριφορά αποτελεί έναν καλό τρόπο για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους- ακόμα και αν τα μαλώνουν.

Φυσικά δεν χρειάζεται να αγνοήσουμε την ανάγκη του παιδιού για προσοχή. Σίγουρα είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι τα παιδιά νιώθουν ότι κερδίζουν την προσοχή σου όταν τους φωνάζεις, αλλά πράγματι πρόκειται για κλασική περίπτωση ανώριμης συλλογιστικής μεθόδου στην πράξη.

Τα παιδιά δεν βλέπουν ακόμα την μεγαλύτερη εικόνα και για αυτό δε γνωρίζουν ότι το να συμπεριφέρεσαι καλά αποτελεί μία καλύτερη επιλογή, εκτός και αν τους το δείξεις ξανά και ξανά.

Πώς θα αλλάξεις. λοιπόν, το μυαλό του μικρού σου και πως μπορείς να αποκτήσεις υπάκουα παιδιά;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αλλάξεις εσύ το πού εστιάζεις όλη την προσοχή σου. Προσπάθησε να μετατρέψεις τα λόγια, την προσοχή και όλη σου την ενέργεια σε αυτό που θα ήθελες να κάνει το παιδί σου- σε αντίθεση με αυτό που έκανε ήδη. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να το κάνει να σε ακούει περισσότερο, να συμμορφώνεται με αυτά που του λες και να μειώσει τις φωνές σου δραματικά.

Ορίστε και τα παραδείγματα για να καταλάβεις καλύτερα το που πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου:

Παλιός τρόπος: «Γιατί δεν μπορείς να ντυθείς στην ώρα σου για να μην σου φωνάζω;»

Νέα προσέγγιση: «Σε ευχαριστώ που ντύθηκες προτού να φύγουμε»

Πρόσεξες ότι έτσι χρησιμοποιείς μία λεπτή μορφή επιβράβευσης; Και προσπάθησε-όσο δύσκολο και αν φανεί στην αρχή- να αποφύγεις τις φωνές και τα αρνητικά σχόλια, ακόμα και αν το μικρό σου κάνει μία ώρα να ντυθεί. Αν χρειαστεί τόσο πολύ, το μόνο που θα κάνεις θα είναι να επιβραβεύσεις μόνο το θετικό, δηλαδή τελικό αποτέλεσμα. Και μην χρησιμοποιήσεις σχόλια του τύπου: «Βιάσου».

Σε κάθε στάδιο του ντυσίματος, να κάνεις ένα θετικό σχόλιο αντί για πολλά αρνητικά. ‘Ενα παράδειγμα θα ήταν το ακόλουθο:

Παλιός τρόπος: «Με κοροιδεύεις; Τόση ώρα έχεις φορέσει μόνο μία κάλτσα;»

Νέα προσέγγιση: «Πάει η μία κάλτσα! Μας έμεινε άλλη μία και είμαστε έτοιμοι!»

Η τεχνική για υπάκουα παιδιά ξεκινά τις ημέρες που δεν εργάζεσαι

Προκειμένου να το κάνεις πιο εύκολο για τον εαυτό σου, δοκίμασε τη νέα τακτική μία ημέρα που θα έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, δηλαδή θα είσαι περισσότερο ψύχραιμη και δε θα έχεις να πας κάπου, ώστε να βιάζεσαι. Αν δεν δουλεύεις για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο, μπορείς να δοκιμάσεις την τεχνική ντυσίματος λίγη ώρα πριν τη βόλτα σας, όταν ο χρόνος δεν θα πιέζει κανένα.

Προμηθεύσου και ένα καλό περιοδικό ή βιβλίο για να διαβάζεις καθώς θα περιμένεις. Σιγουρέψου ότι βρίσκεσαι σε ευχάριστη διάθεση και θα μπορέσεις να αντέξεις κάθε γκρίνια ή κλάμα μπορεί να κάνει το παιδί σου για να σε κάνει να του φωνάξεις (όπως σε έχει ήδη συνηθίσει να κάνεις δηλαδή)!

Να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι έχει συνηθίσει να λαμβάνει προσοχή μέσα από τις φωνές και αυτό είναι το φυσιολογικό για εκείνο. Προκειμένου να αλλάξεις την κατάσταση που επικρατεί στο μυαλό του, πρέπει να ζήσει κι αυτό μία καινούρια κανονικότητα, μία νέα ζωή, στην οποία το νορμάλ είναι να αποσπά σχόλια και προσοχή για αυτά που έχει πράξει σωστά.

Τα υπάκουα παιδιά, θέλουν χρόνο για να δημιουργηθούν

Και φυσικά, για να γίνει αυτή η αλλαγή στο ίδιο το παιδί, πρέπει να είσαι απόλυτα συνεπής στη νέα τακτική.

Η μία φορά μόνο δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που θεωρείται πλέον λογικό. Χρειάζεται να το ζήσει πολλές φορές, με πολλές επαναλήψεις. Επίσης, σιγουρέψου ότι ο τόνος της φωνής σου είναι ο συνηθισμένος όταν το δοκιμάζεις. Μην το παρακάνεις με την καλοσύνη και την επιβράβευση, διαφορετικά θα φανεί μη αυθεντική η συμπεριφορά σου.

Θα δεις ότι σύντομα θα καταλάβει αυτόν το νέο τρόπο να κερδίζει την προσοχή σου και θα αρχίσει να παρουσιάζει καλή συμπεριφορά με μεγαλύτερη συνέπεια. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί πραγματικά. Εξοπλίσου με υπομονή και δοκίμασέ την.