Κανείς δεν φαντάζεται πόσο κακό προκαλεί μια αρνητική σκέψη. Πώς μπορείς όμως να γυρίσεις τον τροχό;
Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια
Είτε λες στον εαυτό σου ότι «δεν θα πάρεις ποτέ εκείνη την προαγωγή» είτε απλά σκέφτεσαι ότι είσαι παράξενος, οι κακές σκέψεις επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθεις και συμπεριφέρεσαι. Μάλιστα, αυτά που εσύ ο ίδιος λες στον εαυτό σου μπορεί από φόβο, να βγουν αληθινά.
Αν για παράδειγμα νομίζεις ότι δεν είσαι ικανός να πάρεις μια ανώτερη θέση, τότε θα πάψεις κάποια στιγμή να προσπαθείς και τελικά δεν θα κερδίσεις κάτι όχι επειδή δεν το άξιζες, αλλά επειδή άφησες τον φόβο σου να σε νικήσει.
Αν θες να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για να βοηθηθείς, το κλειδί βρίσκεται στις επόμενες γραμμές:
Αναγνώρισε τις κακές σου σκέψεις
Όταν για παράδειγμα παίρνεις ένα email από το αφεντικό σου για να συναντηθείτε άμεσα, σκέφτεσαι ότι πρόκειται να σε απολύσει; Πολλές σκέψεις που κάνουμε είναι αυτόματες. Απλά περνούν από το μυαλό μας, χωρίς προσπάθεια. Οπότε, είναι απαραίτητο να παίρνεις λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις κατά πόσο αυτό που σκέφτεσαι είναι πιθανό ή απλά πρόκειται για μια κακή σκέψη χωρίς βάση.
Ψάξε για αποδεικτικά στοιχεία ότι η σκέψη σου έχει βάση
Επειδή εσύ νομίζεις κάτι, δεν σημαίνει ότι ισχύει. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες σκέψεις μας είναι η γνώμη μας και όχι πραγματικά γεγονότα. Οπότε αναρωτήσου κατά πόσο αυτό που σκέφτεσαι έχει βάση. Για παράδειγμα: Έχει λόγο το αφεντικό σου να σε απολύσει; Δημιούργησε μια λίστα με τα επιχειρήματα που μπορούν να στηρίξουν την σκέψη σου. Έκανες κάτι μεμπτό; Έδωσες λαβές;
Ψάξε για αποδεικτικά στοιχεία ότι η σκέψη σου ΔΕΝ έχει βάση
Αμέσως μετά, κάνε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους η σκέψη σου μπορεί να μην είναι σωστή. Αν εργάζεσαι σκληρά, και δεν έχεις κάνει κάτι λάθος τότε η σκέψη σου δεν μπορεί να ισχύει και άρα πρέπει να την διώξεις. Αν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς πρακτικά, ζήτα βοήθεια από έναν φίλο σου, ζήτα του να σου πει την γνώμη του. Θα δεις πολύ γρήγορα, ότι μάλλον η σκέψη σου είναι υπερβολική.
Μετάτρεψε τη σκέψη σου σε κάτι πιο ρεαλιστικό
Μόλις δεις το θέμα σφαιρικά, τότε μπορείς να αναρωτηθείς: «Το αφεντικό μου, με ζήτησε αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε να θέλει να με δει». Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για κάτι υπερβολικά θετικό όμως. Πρέπει η σκέψη σου να είναι ρεαλιστική.
Πηγή: www.thriveglobal.gr