Η μουσική ενώνει τις καρδιές μας!
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 λεκτικά παιχνίδια για ώρα ανάγκης!

Ως γονείς έχετε βρεθεί στην συνθήκη εκείνη όπου πρέπει να απασχολήσετε το παιδί σας, αλλά βρίσκεστε σε ένα χώρο που δε βρίσκει τίποτα ενδιαφέρον; Ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν αμέτρητα λεκτικά παιχνίδια που θα μπορούμε να παίζουμε με τα παιδιά μας και να βγαίνουμε απ την δύσκολη θέση!

«Σκέψου το γράμμα»

Ανάλογα με το γράμμα που αρχίζει το όνομα σου, ξεκινάς να αναφέρεις τα πράγματα που σου αρέσουν π.χ «Εμένα μου αρέσει η Φακή, οι Φάλαινες και τα Φιλιά (καθ’ότι με λένε Φαίη!) Παρόμοια, ονοματίζουμε τα ζώα ή τα φαγητά ανάλογα με το πρώτο γράμμα τους π.χ «Δανάη το Δελφίνι, Αστείο Αγγούρι,» κ.α

«Κοίτα γύρω σου και πες!»

Λέμε διάφορες λέξεις από αντικείμενα που βλέπουμε στο χώρο και βρίσκουμε το πρώτο αλλά και το τελευταίο γράμμα της λέξης π.χ «γάτα πρώτο γράμμα Γ τελευταίο Α» και έπειτα λέμε μια πρόταση με αυτή τη λέξη π.χ «Η γάτα έπιασε ένα ποντικάκι».

«Μάντεψε ποιος»

Είναι το γνωστό παιχνίδι των 10 ερωτήσεων. Βάζουμε κάποιον στο μυαλό μας, ορίζουμε από πριν αν θα είναι από το οικείο περιβάλλον ή κάποιο καρτούν και το παιδί κάνοντας 10 ερωτήσεις πρέπει να βρει ποιος είναι . π.χ «είναι άντρας ή γυναίκα; …κλπ.

«3 ευχές»

Κάνουμε την γνωστή ερώτηση «Αν είχες τώρα 3 ευχές τι θα ζητούσες;» Με αυτή την ερώτηση που μπορούμε να την κάνουμε κάθε μέρα στο παιδί, μπορούμε να ακούσουμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν και να μάθουμε τις κρυφές επιθυμίες, τους φόβους ή τις ανησυχίες του παιδιού μας.

«Φτιάξε τη λέξη»

Λέμε τις 2 λέξεις στο παιδί και εκείνο πρέπει να βρει ποια καινούρια σύνθετη σχηματίζεται π.χ «μολύβι και θήκη , μας φτιάχνει μια……………» ή αντίστροφα δίνουμε εμείς τη λέξη και το παιδί την σπάει στα 2 συνθετικά της «σαπουνόφουσκα, φτιάχνεται από …….. και …….» . Οι σύνθετες λέξεις είναι κάτι που τους εξάπτει τη φαντασία και παράλληλα ανακαλύπτουν τη γλώσσα!

«Λάθος μέρος»

Φτιάχνουμε μια λανθασμένη συνθήκη και το παιδί πρέπει πρώτα να βρει τη σωστή απάντηση και έπειτα να κάνει ένα δικό του παράδειγμα. Π.χ «Μπήκα στο κρεοπωλείο και ζήτησα ένα τετράδιο και μια γόμα αλλά με έδιωξαν…γιατί;»

Καλή διασκέδαση και αφήστε ανοιχτό το μυαλό σας για να φτιάχνετε τα παιχνίδια που αρέσουν στο δικό σας παιδί!

Φαίη Μοναχού
Λογοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη του κέντρου Λογοθεραπείας «Τok Talk»
Μέλος Σ.Ε.Λ.Λ.Ε