Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουν όλα τα μικρά παιδιά

Για να γίνουν χαρούμενοι και ισορροπημένοι άνθρωποι.

Μιας και στην καθημερινότητά μας έχουμε να διαχειριστούμε ένα σωρό πράγματα, πολλές φορές δεν δίνουμε στις ανάγκες των παιδιών τη σημασία που πρέπει και τα εμποδίζουμε να κάνουν ορισμένα πράγματα που όμως τα έχουν πραγματική ανάγκη. Εννοείται πως τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν κανόνες, όμως χρειάζονται να έχουν και το χώρο και την ελευθερία για να αρχίσουν να γνωρίζουν τον κόσμο.

 Υπάρχουν λοιπόν 7 πράγματα ζωτικής σημασίας που πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να κάνουν.

Να τρώνε χωρίς βοήθεια

Μπορεί να είναι πιο εύκολος και καθαρός τρόπος να ταΐσουμε εμείς το παιδί, αλλά θέλει και πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να κρατάει το κουτάλι χωρίς να τα κάνει όλα χάλια όσο τρώει. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή από τη μεριά μας αλλά μόνο καλό θα κάνει και σ’ εμάς και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού αν τα καταφέρουμε.  Το πιθανότερο είναι να πρέπει να πλένουμε πιο συχνά τα ρούχα του, αλλά είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουμε σε αυτή την περίπτωση.

Να μας βοηθήσουν σε κάποια δουλειά

Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά φράσεις όπως «θα σου πέσει» ή «αν στο δώσω, θα σου χυθεί παντού», και μετά από μερικά χρόνια λένε ότι το παιδί δεν θέλει να βοηθήσει σε τίποτα. Κανείς δεν θέλει το παιδί να του δημιουργεί επιπλέον μπελάδες, όμως είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώσει ότι είναι απαραίτητο και ότι μπορεί να βοηθήσει τους γονείς του. Όταν του αναθέσουμε να κάνει μια απλή δουλειά, θα δούμε με τι ενθουσιασμό θα μας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί. Όμως, ακόμη πιο σημαντικό για το παιδί είναι να δει την επιβράβευση και να καταλάβει ότι έχει υποχρεώσεις στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα, όταν μπορούμε, πρέπει πάντα να ζητάμε από το παιδί να μας βοηθάει και να του λέμε ότι δεν θα τα βγάζαμε πέρα χωρίς αυτό.

Να ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν

Δυστυχώς, δεν δίνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά τους την ευκαιρία να απεικονίσουν τη φαντασία τους στο χαρτί. Φοβούνται ότι θα ζωγραφίσουν όλους τους τοίχους, ότι θα λερώσουν τα ρούχα τους ή ότι θα φάνε τις κηρομπογιές. Όμως η δημιουργικότητα, ειδικά όταν εκφράζεται μετη  ζωγραφική, όχι μόνο αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού αλλά του επιτρέπει και να εκφράσει τα συναισθήματά του με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο. Αν καθίσουμε μαζί με το παιδί να ζωγραφίσουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει.

Να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται

Όλο και περισσότεροι γονείς καταλαβαίνουν πλέον ότι το παιδί τους είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που έχει τις δικές του σκέψεις, τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του επιθυμίες. Ωστόσο, δεν δίνουν όλοι οι γονείς την ανάλογη προσοχή σε όλα αυτά που λέει και εκφράζει το παιδί τους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι επειδή είμαστε γονείς δεν σημαίνει ότι τα κάνουμε όλα σωστά ή ότι έχουμε πάντα δίκιο. Αν μιλάμε στο παιδί έχοντας αυτή την αντίληψη, το παιδί δεν καταλαβαίνει και πολλά. Είναι πολύ καλύτερο να του μιλάμε σαν ίσος προς ίσο, να ακούμε αυτό που έχει να πει και αυτό που νιώθει χωρίς να ξεχνάμε να του εξηγούμε υπομονετικά όλα όσα πρέπει.

Να τρέχει, να ουρλιάζει και να χοροπηδάει σε όλο το σπίτι

Με άλλα λόγια, πρέπει να αφήνουμε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Το βοηθά να χαλαρώσει και να διοχετεύσει κάπου την ενέργειά του (από την οποία όπως ξέρουμε έχουν τεράστια αποθέματα). Εννοείται πως πρέπει να του βάλουμε όρια, όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία και να μην είμαστε πολυ αυστηροί. Ας αφήσουμε λοιπόν το παιδί να είναι ο εαυτός του στο σπίτι. Και αν μπορούμε να συμμετάσχουμε, τότε το βράδυ μας θα είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό.

Να διασκεδάσει στην παιδική χαρά

Αν κάνουμε μια βόλτα στην παιδική χαρά, θα ακούσουμε άπειρες προειδοποιήσεις και παράπονα γονιών. «Πρόσεχε!», «Μην το πιάνεις αυτό!», «Έχεις καταστρέψει τα ρούχα σου!». Αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Είναι προτιμότερο να μάθουμε στο παιδί πώς να παίζει με ασφάλεια στις κούνιες και στην τσουλήθρα παρά να του απαγορεύουμε να ανέβει σε αυτά, αφού είναι σίγουρο ότι κάθε φορά που θα βρίσκεται εκεί, θα ανεβαίνει είτε με την άδειά μας είτε χωρίς αυτή. Αν δεν σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε στο παιδί να πηγαίνει στην παιδική χαρά, είναι εντελώς μάταιο να προσπαθούμε να το κρατήσουμε μακριά από όλα αυτά με τα οποία θέλει να παίξει.

Να βλέπει κινούμενα σχέδια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην τηλεόραση υπάρχουν πολλά άχρηστα προγράμματα. Όμως, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν θέλουν να ξέρουν τι είναι στη μόδα για τους συνομιλήκους τους. Και τις περισσότερες φορές, πρόκειται για την τελευταία ταινία κινουμένων σχεδίων. Μπορούμε λοιπόν να διαλέξουμε αυτές που δεν έχουμε πρόβλημα να δει το παιδί (θα υπάρχουν σίγουρα πολλές) και να τις δούμε μαζί.

http://familyinaction.gr/family-life/7-simantika-pragmata-poy-prepei-na-kanoyn-ola-ta-mikra-paidia/