Κόντρα στο Cyberbullying

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια πραγματικότητα και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να την αντιμετωπίσουν, στην περίπτωση που πέσουν θύματα cyberbullying. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα ένα παιδί θα βρεθεί αντιμέτωπο μα κάποια μορφή απειλής στο Διαδίκτυο. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν μια ανάλογη κατάσταση.

 

Ποτέ δεν παλεύεις στη λάσπη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο παιδί μας είναι ότι δεν πρέπει να μπει σε διαμάχη με τον οποιονδήποτε cyberbully στο Διαδίκτυο. Αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκουν οι cyberbullies και τις περισσότερες φορές η αντίδραση στις μεθόδους τους τούς αποθρασύνει και οδηγεί σε εντονότερες επιθέσεις. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι οι cyberbullies είναι ούτως ή άλλως ανώριμοι και μοχθηροί, οπότε το επιλέξεις πόλεμο στο δικό τους πεδίο είναι μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη.

 

Κρατήστε τις αποδείξεις

Αποδείξεις δεν χρειάζεται μόνο η εφορία τελικά. Μάθετε στα παιδιά σας πώς να παίρνουν ένα screenshot ώστε σε περίπτωση μιας διαδικτυακής επίθεσης να υπάρχουν τα πειστήρια. Και αναφερόμαστε σε πειστήρια αφού αν η επίθεση που δέχεται το παιδί είναι σφοδρή ή υποδηλώνει πρόθεση εκβιασμού από τον δράστη, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να καταφύγουμε στις αρχές. Επίσης ίσως χρειαστεί να απευθυνθούμε στον internet service provider (ISP), αν η επίθεση έλαβε χώρα σε κάποιο συγκεκριμένο social media account ή website. Θεωρητικά όλα τα social media και websites έχουν πολιτικές για το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητων ή κακόβουλων σχολίων. Για να τις θέσουν, όμως, σε εφαρμογή θα πρέπει να έχουμε φυσικές αποδείξεις, οπότε screenshot και πάλι screenshot.

 

Ούτε βήμα πίσω

Πολλές φορές οι cyberbullies δεν αποθαρρύνονται από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε και κάθε κανονικός τραμπούκος. Επιπλέον, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε καθυστερημένη αντίδραση από τους αρμόδιους του social media ή του ΙSP. Σε αυτή την περίπτωση είναι κρίσιμης σημασίας να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Και αυτό γιατί αν δείξουμε ότι υποχωρούμε, ο διαδικτυακός τραμπούκος θα λάβει το μήνυμα ότι νίκησε και κατά συνέπεια θα επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Αντιθέτως, συνεχίζουμ να συγκεντρώνουμε αποδείξεις και ακολουθούμε τελικά τη νομική οδό. Ακόμα και ο πιο «σκληρός» cyberbully συνήθως χάνει τα λόγια του αν ένα πρωί δει κάποιον αστυνομικό στην εξώπορτα του σπιτιού του να τον καλεί για τα περαιτέρω στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του. 

 

Καμία επικοινωνία

Αν είναι εφικτό φροντίζουμε ότι το παιδί μας θα διακόψει κάθε επικοινωνία με τον cyberbully. Στην ανάγκη διαγράφουμε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς του παιδιού μας.  Μπορεί η εν λόγω ενέργεια να προκαλέσει αναστάτωση, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ευεργετική, αφού το παιδί μας θα μπορέσει να διαφυλάξει τόσο τη διαδικτυακή του παρουσία όσο και πολύ περισσότερο την ψυχική του υγεία. 

http://www.safekids.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε περίπτωση που μας χρειαστείτε

*

Είμαστε εδώ δίπλα σας, να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών σας και να διασκεδάσουμε αλλά και να εργαστούμε, όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια.

 

Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μας βρείτε κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2811 11 23 44

 

Διαφήμιση σε εμάς;

Ελάτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, από το αγαπημένο μέσο των παιδιών σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ακροατών μας.

 

Facebook

Ενημερωθείτε καθημερινά από την επίσημη σελίδα στο Facebook του σταθμού και ρωτήστε μας ότι σας προβληματίζει.