Επιλέγοντας ιδιωτικό παιδικό σταθμό, στο παραπέντε!

 

Αν δεν  σας πήραν σε παιδικό σταθμό ούτε μέσω ΕΣΠΑ ούτε εκτός ή αν απλώς θέλετε να επιλέξετε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό και όλο αυτό να το έχετε προγραμματίσει χθες, μην πανικοβάλλεστε. Με ψυχραιμία και μέθοδο, μπορείτε να επιλέξετε γρήγορα και σωστά.

Αφού έχετε ξεκαθαρίσει τι ζητάτε από έναν παιδικό σταθμό, τί ωράριο σας εξυπηρετεί, τι δραστηριότητες θέλετε να έχει και γενικότερα τι είναι ιεραρχικά σημαντικό για εσάς (το οικονομικό, η απόσταση, η διατροφή, το προσωπικό κλπ.) ιδού μερικές ερωτήσεις-κλειδιά οι απαντήσεις των οποίων, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε:

1. Δίδακτρα: Τί ακριβώς περιλαμβάνουν; Η  μεταφορά με σχολικό, η  γραφική ύλη, η συμμετοχή στις γιορτές και στις  δραστηριότητες του σταθμού χρεώνονται έξτρα και αν ναι πόσο; (σημ: για παράδειγμα πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρεώνουν την γραφική ύλη από 50-80 ευρώ πλέον των διδάκτρων, με αποτέλεσμα η πραγματική μηνιαία καταβολή να ξεπερνά κατά πολύ το αρχικό ποσό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να αγοράσετε μόνοι σας τη γραφική ύλη, πράγμα που-πιστέψτε μας-θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο!).

2. Τρόπος πληρωμής: Πώς ορίζεται; Τα δίδακτρα καταβάλλονται ανά μήνα ή σε δόσεις και αν ναι σε πόσες; Αν για οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε να διακόψετε στη μέση της χρονιάς, το υπόλοιπο των διδάκτρων που έχετε ήδη καταβάλλει, σας επιστρέφεται; (αν στο τελευταίο ερώτημα η απάντηση που σας δώσουν είναι θετική, ζητήστε την εγγράφως).

5. Άδεια λειτουργίας: Ζητήστε να τη δείτε.

6. Δραστηριότητες: Ποιες είναι αυτές; Κάθε πότε και πώς βγαίνουν τα παιδιά στην αυλή, όλα μαζί ή ανά τμήματα; Πώς απασχολούνται σε περίπτωση που βρέχει και πρέπει να μείνουν μέσα; Είναι η τηλεόραση μέρος των δραστηριοτήτων; Ζητήστε διευκρινίσεις και αξιολογήστε αναλόγως.

7. Επιστημονικοί συνεργάτες: Συνεργάζεται η επιχείρηση με επιστημονικό προσωπικό; (σημ: εάν το διαζύγιο ή η απώλεια του/της συντρόφου είναι πρόσφατη ή βρίσκετε ακόμη σε έντονη διαμάχη με τον/την πρώην σύζυγο, η τακτική παρουσία ψυχολόγου στο σταθμό ,ειδικά για την περίπτωσή σας, είναι ένα σύν).

8. Διατροφικό πρόγραμμα:Διαμορφώνεται στην περίπτωση που το παιδί έχει κάποια τροφική αλλεργία; Πώς χειρίζονται ένα παιδί , δύσκολο στο φαγητό;

9. Παιδικές αρρώστιες: Δέχονται το παιδί ακόμη κι αν είναι άρρωστο; (εδώ η σωστή απάντηση είναι «Όχι»).

10. Πειθαρχία: Πώς αντιμετωπίζεται η επιθετικότητα; Τι κάνουν οι παιδαγωγοί σε περίπτωση που το παιδί σας χτυπήσει ή χτυπηθεί; Ποιος είναι ο τρόπος πειθαρχίας που εφαρμόζουν; Ταυτίζεται ο τρόπος αυτός, με τις βασικές σας αρχές;

11. Μονογονεϊκή οικογένεια:  Χειρίζονται ιδιαίτερα το παιδί που προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια; (Πιθανόν να σας απαντήσουν ότι το αντιμετωπίζουν ισότιμα και πιθανότερο είναι, να το εννοούν. Το πόσο εκπαιδευμένοι είναι, πόση εμπειρία έχουν στη συγκεκριμένη μορφή οικογένειας και με τί μάτι τη βλέπουν, είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η ερωτησή σας θα σας βοηθήσει να τσεκάρετε αντιδράσεις).

10. Παιδαγωγοί: Πόσες απασχολούνται; (το ιδανικό είναι μία παιδαγωγός ανά 7-8 παιδιά ηλικίας από 3-5 ετών και μία παιδαγωγός ανά 4-5 παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών).

11. Το κοπή τη πάνα: Πρέπει το παιδί να έχει κόψει την πάνα για να γίνει δεκτό στον σταθμό και αν όχι, πώς και πόσο βοηθούν οι παιδαγωγοί σε αυτή τη διαδικασία;

12. Επείγοντα: Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα παιδί χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο;

13. Προσαρμογή: Πώς γίνεται και για πόσες ημέρες; (σημ: κάθε σταθμός έχει τη δική του μέθοδο αλλά καλό είναι να ταυτίζεται με τη δική σας, ώστε ο «αποχωρισμός» να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά όχι μόνο για το παιδί αλλά και για εσάς!).

Σε όλες τις παραπάνω-κατά τη γνώμη μας-καίριες ερωτήσεις, μπορείτε να προσθέσετε και τις δικές σας, εκείνες που θεωρείτε το ίδιο ή πιο σημαντικές και να τις γράψετε σε ένα χαρτί ώστε να μην τις ξεχάσετε. Όσες περισσότερες απορίες τόσο το καλύτερο.

Μερικές ακόμη συμβουλές

Καλή διάθεση: Μην είστε καχύποπτοι ή προκατειλημμένοι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών είναι άνθρωποι εκπαιδευμένοι και έμπειροι που στόχο έχουν να κάνουν την επιχείρησή τους προέκταση του σπιτιού σας, ώστε και εσείς να νιώθετε άνετα και οι ίδιοι να διατηρήσουν το πελατολόγιο και την καλή τους φήμη.

Τσεκαδόρος: Μην ξεχάσετε να ελέγξετε αν οι χώροι είναι φωτεινοί και καθαροί, αν υπάρχει φαρμακείο φυλασσόμενο μακριά από παιδιά κι αν αυτό είναι πρόσφατα εξοπλισμένο (δεν είναι κακό να ζητήσετε να το δείτε, κακό είναι να ανακαλύψετε  depon ληγμένο προ διετίας), αν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, αν η εξώπορτα είναι κλειδωμένη ώστε να μην έχει εύκολα πρόσβαση ο καθένας, αν υπάρχει εσωτερική σκάλα και πως φυλάσσονται τα παιδιά μακριά από αυτή και οτιδήποτε άλλο κεντρίσει την προσοχή σας εκείνη τη στιγμή.

Λεφτά (χωρίς ουρά): Μην ντραπείτε να παζαρέψετε την τιμή. Η κρίση στην αγορά έχει κάνει και τους πιο δύσκολους στη διαπραγμάτευση, να βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ρωτήστε αν γίνεται καλύτερη τιμή στην περίπτωση που φέρνετε εσείς το φαγητό του παιδιού.Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που το δέχονται, με αποτέλεσμα η τιμή να κατεβαίνει μέχρι και κατά 30% (και παράλληλα να ελέγχετε και το τί τρώει το παιδί).

Ζητήστε τα πάντα γραπτώς: Τα ωράρια, το οικονομικό και οτιδήποτε ειδικό συμφωνήσετε για την συνεργασία σας.

Μένουμε πάντα γονείς: Σε περίπτωση που με τον/την σύζυγο είστε σε διάσταση ή χωρισμένοι και δεν εκκρεμεί δικαστική απόφαση που να απαγορεύει στην άλλη πλευρά την επικοινωνία με το παιδί, καλό είναι στο συγκεκριμένο θέμα να εμπλακείτε ενεργά και οι δύο καθώς σας αφορά εξίσου (π.χ εκείνος/η θα κληθεί έτσι και αλλιώς να συμβάλλει στο κόστος ή μπορεί να παραλαμβάνει εκείνος/η το παιδί σε περίπτωση που εσείς τις συγκεκριμένες ώρες εργάζεστε κλπ.). Συν τοις άλλοις, η κοινή σας συνεργασία,  θα κάνει το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς του δείχνετε ότι μπορεί να χωρίσατε σαν ζευγάρι αλλά θα είστε πάντα δίπλα του σαν γονείς.

Ρεζέρβα: Σε περίπτωση που τις επίσημες αργίες ή τον Αύγουστο εργάζεστε, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι τις ημέρες εκείνες όλοι οι παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, είναι κλειστοί όπως επίσης και ότι υπάρχει πιθανότητα μέσα στη χρονιά το παιδάκι σας να πρέπει εξαιτίας κάποιας γρίπης ή ίωσης, να μείνει σπίτι. Επομένως, καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον εργοδότη σας για αυτό και να βρείτε σχετικά σύντομα έναν δικό σας άνθρωπο ή μία/έναν μπέιμπι σίτερ για εκείνες τις ημέρες, αλλά η εύρεση μπέιμπι σίτερ είναι ένα άλλο άρθρο από μόνο του.

Εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή πρόοδο!

http://singleparent.gr/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε περίπτωση που μας χρειαστείτε

*

Είμαστε εδώ δίπλα σας, να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών σας και να διασκεδάσουμε αλλά και να εργαστούμε, όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια.

 

Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μας βρείτε κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2811 11 23 44

 

Διαφήμιση σε εμάς;

Ελάτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, από το αγαπημένο μέσο των παιδιών σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ακροατών μας.

 

Facebook

Ενημερωθείτε καθημερινά από την επίσημη σελίδα στο Facebook του σταθμού και ρωτήστε μας ότι σας προβληματίζει.