Οι γονείς είναι οι πρώτοι και οι σημαντικότεροι άνθρωποι στην διαμόρφωση του λόγου και της ομιλίας των παιδιών. Συχνά όμως νομίζουν ότι το παιδί τους είναι ακόμη μικρό και επιβραδύνουν οι ίδιοι την έκφραση του. 

Όλες οι παρακάτω συμβουλές, λοιπόν, βελτιώνουν  τις γλωσσικές ικανότητες, ενώ παράλληλα  ενισχύουν και την σχέση γονέα-παιδιού διευκολύνουν  τη βαθιά συναισθηματική επικοινωνία. 

Μην μιλάτε στο παιδί σας μωρουδίστικα λέγοντας «μπαμ, νταντά, μιμί» , να του συμπεριφέρεστε από πολύ μικρό σαν να είναι ενήλικας. Οι γονείς πρέπει να είναι  σωστά πρότυπα ομιλίας για το παιδί.

Κόψτε την πιπίλα και το μπιμπερό από νωρίς, από τα 2 περίπου έτη, μην περιμένετε το παιδί να σταματήσει απλώς να τα ζητάει. Όσο πιο πολύ καιρό τα χρησιμοποιεί τόσο επιβαρρύνεται η οδοντοστοιχία του και η άρθρωση του. 

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να επιλέγει  λεκτικά, ρωτώντας  «θέλεις νερό ή γάλα?» αντί να το αφήνουμε να δείχνει ή να του δίνουμε ότι θέλει χωρίς καν να το έχει εκφράσει.

Επεκτείνετε τις μεμονωμένες λέξεις που χρησιμοποιεί το παιδί σας. «θέλεις το αμάξι;Το αμάξι σου είναι κόκκινο!»

Διαβάστε στο παιδί σας. Μερικές φορές «διάβασμα» είναι η περιγραφή εικόνων σε ένα βιβλίο χωρίς να ακολουθείτε το γραπτό κείμενο. Επιλέξτε βιβλία τα οποία είναι ανθεκτικά και έχουν μεγάλες πολύχρωμες εικόνες οι οποίες δεν έχουν πολλές λεπτομέρειες. Ρωτήστε το παιδί σας, « Τι είναι αυτό;» και ενθαρρύνετε την αναγνώριση των οικείων αντικειμένων στο βιβλίο. «δείξε μου την πεταλούδα»

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων (το παιδί προσποιείται ότι είναι μάγειρας, ότι ταίζει τις κούκλες, κλπ). Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει την φαντασία του, εκτονώνεται, απελευθερώνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Το παιδί ενισχύει την αυτοεκτίμηση του και μαθαίνει να συνεργάζεται με τους άλλους.

Να επιτρέπετε αλλά και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πραγματοποιεί διάφορες δραστηριότητες ανάλογες με την ηλικία του, με βασικό σκοπό την αυτοεξυπηρέτηση του  (να βάζει τα άπλυτα στο καλάθι, να φυλάει τα παιχνίδια του στο κουτί, να μελετάει μόνο του…)

Να διαβάζετε παραμύθια και να λέτε τραγουδάκια.  Ο Αϊνστάιν έλεγε: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνου έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια.Αν θέλετε να γίνουν εξυπνότερα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια» 

Το πιο σημαντικό αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας και απλά διασκεδάστε μαζί του! 

 

Φαίη Μοναχού 
Λογοθεραπεύτρια 

Υπεύθυνη του κέντρου Λογοθεραπείας «Τok Talk» 
Μέλος Σ.Ε.Λ.Λ.Ε

Σε περίπτωση που μας χρειαστείτε

*

Είμαστε εδώ δίπλα σας, να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών σας και να διασκεδάσουμε αλλά και να εργαστούμε, όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια.

 

Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μας βρείτε κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2811 11 23 44

 

Διαφήμιση σε εμάς;

Ελάτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, από το αγαπημένο μέσο των παιδιών σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ακροατών μας.

 

Facebook

Ενημερωθείτε καθημερινά από την επίσημη σελίδα στο Facebook του σταθμού και ρωτήστε μας ότι σας προβληματίζει.