Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015, έχει επιλεγεί ως μότο το «επιλέγω. αλλάζω. συνδυάζω» (choose.change.combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης .

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» 

O Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», με μια σειρά εκδηλώσεων, αυτό δείχνει και την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής και την επιθυμία της να διαμορφώσει μια πόλη φιλική στον πολίτη. 

Όμως και οι πολίτες έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη διαμόρφωση αυτού του οράματος. Οφείλουμε να ακολουθούμε τους κανόνες, να μην παρκάρουμε σε σημεία που ισχύει η απαγόρευση στάθμευσης, να μην κλείνουμε τις ράμπες που προορίζονται για ΑΜΕΑ και τις μητέρες με καρότσι, να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας όπου αυτό δεν χρειάζεται, να διευκολύνουμε την κίνηση των ποδηλάτων (που είναι το κατεξοχήν μέσο βιώσιμης μετακίνησης) και να σεβόμαστε τους πεζούς. 

Το Ηράκλειο συγκαταλέγεται στις πέντε πιο θορυβώδεις πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ηράκλειο, Βόλος) λόγω κυκλοφοριακού φόρτου Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατ αντιστοιχία και την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Πρόγραμμα Δράσεων στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» 

Δευτέρα 21/09 

 • Eικονικές κλήσεις από την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα
 • Ξεναγήσεις
 • Ιστορική Διαδρομή: Μοροζίνη-Βασιλική Αγ. Μάρκου-Λότζια - Άγ. Τίτος Ξεναγός: Λαγουδιανάκη - Δαφέρμου Μαρία Αφετηρία: 10:00 στην πλατεία του Αρχ. Μουσείου
 • Ιστορική Διαδρομή: Τάφος Ν. Καζαντζάκη (Martinengo) - τείχη και πύλες έως Βιτούρη Ξεναγός: Βλαχάκης Μανόλης Αφετηρία: 11:30 στις σκάλες στον τάφο Ν. Καζαντζάκη
 • Ιστορική Διαδρομή: «Το Ηράκλειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» Ξεναγός: Κωστής Μαμαλάκης Αφετηρία: 18.30 από την Πλατεία Αγ. Δημητρίου        
 • Μεγάλη ποδηλατοδρομία από την ποδηλατική κοινότητα του Ηρακλείου με την συμβολή των  CriticalMass. & Π.Ο.Η. Κάστρο (Ποδηλατικός Όμιλος Ηρακλείου) Αφετηρία στις 18.30 στα Λιοντάρια 

Τρίτη 22/09 «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο» 

 • Κλείσιμο κέντρου από 07¨00  – 21:00 (από την είσοδο του ξενοδοχείου Αστόρια, Δικαιοσύνης και τις καθέτους της (μικρή Έβανς, Ζωγράφου, 1821, επίσης Λ. Καλοκαιρινού μέχρι και το ύψος της Αγ. Μηνά). 
 • Street basket – tennis 19:00 – 21:00  στην οδό 1821 
 • Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ηρακλείου μπροστά από τη Βασιλική Αγίου Μάρκου 19:00 – 20.30 

 

Οι Αντιδημαρχίες Τουρισμού-Πολιτισμού και Πολεοδομίας, μεταμορφώνουν την καρδιά της Πόλης, μετατρέποντας το πλακόστρωτο μπροστά από το  INFO POINT του κτηρίου Αχτάρικα σε χώρο παιδικής ψυχαγωγίας.

 • Διαμόρφωση Παιδικής Χαράς μπροστά από το χώρο του INFO POINT & της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ωράριο λειτουργίας παιδικής χαράς: 11:00 – 19:00.
 • Ξεναγήσεις στα διαδραστικά συστήματα του παιδικού τμήματος του INFO POINT 
 • Διανομή Παιδικού Χάρτη και παραμυθιού " Το Ηράκλειο για μένα είναι μία βόλτα"
 • Παιδικές δραστηριότητες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης "Κοίτα να δεις ποιοι άλλοι κινούνται μέσα στην πόλη!!! Μα πώς τα καταφέρνoυν; Ποιοι είναι αυτοί που κινούνται γύρω μας, τις πιο πολλές φορές απαρατήρητοι; Mε ποιον τρόπο άραγε; Ελάτε να τους ανακαλύψετε παρέα με τους μουσειοπαιδαγωγούς από τις 17.00 έως 19:00.
 • Μουσική ψυχαγωγία από τον Παιδικό Ραδιοφωνικό Σταθμό FAMILY fm 89.5
 • Οργανωμένες ξεναγήσεις εικονικής περιήγησης στο Ενετικό Ηράκλειο μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή "Ηράκλειο κάθε βήμα ένα ταξίδι στην ιστορία" από το INFO POINT

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετάσχουν στις δράσεις και να κάνουν πράξη το μήνυμα της ημέρας «επιλέγω. αλλάζω. συνδυάζω» και στις 22 του μήνα να χαρούν το κέντρο της πόλης πεζοί, με ποδήλατο, με πατίνι ή με ότι άλλο προτιμούν και να αφήσουν το αυτοκίνητο και το μηχανάκι σπίτι . 

 

 Αφίσα / Φυλλάδιο:

 

 

     
 

 

Σε περίπτωση που μας χρειαστείτε

*

Είμαστε εδώ δίπλα σας, να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών σας και να διασκεδάσουμε αλλά και να εργαστούμε, όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια.

 

Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μας βρείτε κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2811 11 23 44

 

Διαφήμιση σε εμάς;

Ελάτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, από το αγαπημένο μέσο των παιδιών σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ακροατών μας.

 

Facebook

Ενημερωθείτε καθημερινά από την επίσημη σελίδα στο Facebook του σταθμού και ρωτήστε μας ότι σας προβληματίζει.