Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μιλώντας στα παιδιά για τις πυρκαγιές στη χώρα μας

Άρθρο από την επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί»

Με τις φωτιές να εξακολουθούν να καίνε σε πολλά σημεία της χώρας, ακόμα και για τους ενήλικες είναι δύσκολη και επιβαρυντική η επαφή με τις εικόνες, τα ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια ό,τι συμβαίνει.

Τα παιδιά είναι από τους πληθυσμούς με ακόμα μεγαλύτερη ευαλωτότητα κατά την έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο. Μπορεί να ανησυχούν ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί στα ίδια ή στους αγαπημένους τους, να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι συμβαίνει ή και να έχουν εκτεθεί σε ακατάλληλες ή ανακριβείς πληροφορίες που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν. Είναι φυσικό να αποτελεί πρόκληση για τους γονείς – φροντιστές το να συζητήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τις πυρκαγιές διατηρώντας ταυτόχρονα την -απαραίτητη για τα παιδιά- αίσθηση ασφάλειας. Η ομάδα της Πανελλαδικής Γραμμής 11525 παραθέτει κάποιες οδηγίες:

  • Ενημερώνουμε συνοπτικά, χωρίς να κρατάμε μυστικά. Είναι αδύνατο ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο γεγονός να παραμείνει κρυφό. Έχουμε στο νου μας πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε το παιδί, καθώς η προσπάθεια να αποκρύψουμε πλήρως το τι συμβαίνει μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να φοβηθεί ακόμα περισσότερο. Δεδομένου ότι το οικογενειακό κλίμα ίσως έχει αλλάξει μπορείτε να αναφέρετε ότι έχετε επηρεαστεί ενόψει των πυρκαγιών και γι’ αυτό όλοι μοιάζουν πιο στεναχωρημένοι και σκεπτικοί αυτές τις μέρες στο σπίτι.
  • Περιορίζουμε την έκθεση. Είναι σημαντικό οι πηγές πληροφόρησης (τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) να ανοίγουν συγκεκριμένες στιγμές μέσα στη ημέρα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν το παιδί είναι παρόν, απαραίτητη είναι η παρουσία των γονέων, ώστε να υπάρχει επίβλεψη. Επίσης, όταν διακινούνται εικόνες ή μαρτυρίες που είναι πολύ περιγραφικές (πχ. βίντεο πληγέντων ανθρώπων, ζώων, τόπων), τότε ήπια τραβάμε την προσοχή του παιδιού και κλείνουμε το ερέθισμα.
  • Κάνουμε συζητήσεις για αυτό που συμβαίνει. Ξεκινήστε οι ίδιοι μία συζήτηση σχετικά με το θέμα, ρωτήστε το παιδί τι έχει ακούσει για τις πυρκαγιές, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται. Κάνετε αυτή τη συζήτηση σε κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα υπάρχει χώρος ώστε να μιλήσει το παιδί και να το ακούσετε. Επιτρέψτε του να μιλήσει για όσα έχει μάθει και για το πώς νιώθει. Η έκφραση στεναχώριας ή και αγωνίας είναι αναμενόμενη και θεμιτή.  Επιπλέον, είναι κομβικής σημασίας να ακολουθήσετε τον ρυθμό του παιδιού και να δώσετε όσες πληροφορίες χρειάζεται κάθε στιγμή, απαντώντας στις δικές του ερωτήσεις. Ας έχουμε υπόψιν μας πως τα παιδιά ακούν τις συνομιλίες των ενηλίκων, ακόμα κι όταν δεν τα αντιλαμβανόμαστε, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τι πληροφορίες αναπαράγετε όταν βρίσκονται σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.
  • Ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας. Ενώ διηγείστε τα γεγονότα, είναι απαραίτητο να αναφερθείτε στους ανθρώπους, στις υπηρεσίες και στην κοινότητα που έχουν κινητοποιηθεί προς βοήθεια όλων όσων το χρειάζονται (πχ. πυροσβέστες, εθελοντές). Ακόμα, είναι σημαντικό να συζητήσετε για όλα τα μέτρα που παίρνετε εσείς ως οικογένεια ώστε να είστε ασφαλείς αλλά και το τι μπορείτε να κάνετε εσείς προς στήριξη των πληγέντων.
  • Διορθώνουμε ανακριβείς πληροφορίες. Αν ακούσετε κάτι ανακριβές ή ακατάλληλο, ψύχραιμα μπορείτε να το επισημάνετε και να διορθώσετε τις πληροφορίες που το παιδί έχει λάβει. Εάν ακούσετε πως η οπτική γωνία του παιδιού (ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία) διαφέρει από την δική σας, είναι καλό να αναφέρετε σε ποιο σημείο διαφωνείτε επισημαίνοντας όμως ότι είναι αποδεκτό να μην έχετε την ίδια άποψη.
  • Έχουμε το νου μας για αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται  μπορεί το παιδί να λαμβάνει νέες πληροφορίες ή να επεξεργάζεται σε άλλο επίπεδο τις πληροφορίες που του έχουμε ήδη δώσει. Γι΄αυτό παρατηρείστε πως είναι η διάθεση και η συμπεριφορά του παιδιού και αν χρειαστεί μπορείτε να επανέλθετε στην συζήτηση, για παράδειγμα ρωτώντας «έχεις ακούσει/δει/σκεφτεί κάτι καινούργιο για τις πυρκαγιές;».
  • Προστατεύουμε τον εαυτό μας. Είναι απαραίτητο εκτός από το παιδί να φροντίσετε και εσάς τους ίδιους. Αυτό μπορεί να γίνει περιορίζοντας την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε πληροφορίες εφόσον το χρειάζεστε, συζητώντας τους φόβους και τις ανησυχίες σας με ένα αγαπημένο σας ενήλικο πρόσωπο ή κάνοντας ό,τι σας προσφέρει χαλάρωση.

Σε περίπτωση που το χρειάζεστε, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στη Τηλεφωνική Γραμμή 11525 του “Μαζί για το Παιδί”, η οποία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-21:00.

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 & το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί»

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009  δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη.

Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.

Τηρείται απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:

• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών

• Ομάδες στήριξης γονέων

• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.

Οι δια ζώσης υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Ένωσης και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα πανελλαδικά.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 για τους συνδρομητές της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της OTE-COSMOTE, WIND και VODAFONE είναι δωρεάν.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Στεγάζεται  στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

—————-

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται εδώ και 27 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το έργο του «Μαζί για το Παιδί» επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο εθελοντισμός είναι κινητήριος μοχλός του «Μαζί για το Παιδί» συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προώθηση των σκοπών και την υλοποίηση των δράσεων του.

 Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr|www.mazigiatopaidi.gr| Facebook • Twitter • Instagram: @mazigiatopaidi