Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πόση και τι είδους σωματική δραστηριότητα χρειάζονται τα παιδιά;

Η σωματική δραστηριότητα είναι βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας παρεμποδίζει την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς μεγαλώνουν.

Γράφει η Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Τα καλά νέα είναι ότι στα περισσότερα παιδιά αρέσει να είναι δραστήρια και οι γονείς μπορούν να τα παρακινήσουν περαιτέρω, κάνοντας το σωστό είδος δραστηριοτήτων που ωφελούν την υγεία τους.

Περιττό να πούμε ότι οι σωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά πρέπει να είναι διασκεδαστικές, κατάλληλες για την ηλικία και να προσφέρουν κάποια ποικιλία.

Σύμφωνα με το The Society of Health and Physical Educators Αμερικής, τα νήπια χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περίπου 60 λεπτά δομημένης φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.

Και οι δύο ομάδες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά πρόσθετης μη δομημένης φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη σωματική ανάπτυξη, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν ενεργό τρόπο ζωής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας έχει διευκολύνει τα παιδιά να είναι ανενεργά για παρατεταμένες περιόδους καθώς περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε υπολογιστές, tablets ή οθόνες τηλεόρασης.

Οι γονείς και τα σχολεία θα πρέπει να διευκολύνουν τη δομημένη καθώς και τη μη δομημένη δραστηριότητα (παιχνίδι), παρέχοντας ένα περιβάλλον που είναι ευνοϊκό για σωματική δραστηριότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με σκοπό την πρόληψη της καθιστικής ζωής στα παιδιά.

Το πρόγραμμα SPARK

Το πρόγραμμα Sports, Play and Active Recreation for Kids (SPARK), είναι ένα πρόγραμμα μετά το σχολείο που προωθεί τον δομημένο χρόνο δραστηριότητας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και εμπλέκει τα παιδιά σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) για τουλάχιστον το 50% αυτού του χρόνου.

Οι φυσικές δραστηριότητες (MVPA) επικεντρώνονται στις δεξιότητες ετοιμότητας, όπως η ακρόαση, η παρακολούθηση οδηγιών, οι αριθμοί, τα χρώματα, τα σχήματα, η επιστήμη, η λογοτεχνία και οι κοινωνικές δεξιότητες. Το SPARK παρέχει επίσης απλές δραστηριότητες για τις οικογένειες που μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους με ελάχιστο έως καθόλου προσχεδιασμό.

Τρεις τύποι σωματικής δραστηριότητας για παιδιά

Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους, που ανήκουν σε αυτούς τους τρεις τύπους:

 • Αερόβια δραστηριότητα: Η αερόβια δραστηριότητα κυμαίνεται από δραστηριότητες μέτριας έως έντονης έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο και θα πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της σωματικής δραστηριότητας ενός παιδιού σε μια μέρα.
 • Δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης: Δραστηριότητες, όπως push-ups, καθίσματα, αναρρίχηση στα δέντρα ή ενόργανη γυμναστική ενισχύουν τους μυς και πρέπει να αποτελούν μέρος της δομημένης σωματικής δραστηριότητας του παιδιού τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.
 • Δραστηριότητες ενδυνάμωσης των οστών: Δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο ή το σχοινάκι βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών και πρέπει να γίνονται από τα παιδιά τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Οφέλη της άσκησης για τα παιδιά

Τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια απολαμβάνουν μια πιο υγιεινή ζωή και έχουν πολλά οφέλη, όπως:

 • Έχουν πιο χαμηλό σωματικό βάρος σε σύγκριση με τα παιδιά που είναι ανενεργά
 • Έχουν ισχυρότερα οστά και μύες
 • Είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι
 • Έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακή πίεση
 • Έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2
 • Κοιμούνται καλύτερα και είναι επίσης συναισθηματικά πιο δυνατά
 • Κρατούν μια πιο θετική στάση στη ζωή

Συμβουλές για ασφαλή άσκηση στην παιδική ηλικία

 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ξεκινήσουν αργά και να αυξήσουν το επίπεδο δυσκολίας των δραστηριοτήτων
 • Μην τα αφήνετε να υπερβάλλουν ή να ασκούνται υπερβολικά κατά τη διάρκεια της δομημένης φυσικής δραστηριότητας
 • Βοηθήστε τα να κάνουν το σωστό είδος και ποσότητα δραστηριότητας που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους
 • Επιλέξτε το σωστό είδος δραστηριότητας για το επίπεδο φυσικής κατάστασης του παιδιού. Κάθε παιδί είναι μοναδικό.
 • Συμβουλέψτε τα να χρησιμοποιούν το σωστό είδος αθλητικού εξοπλισμού ή εξοπλισμού ασφαλείας
 • Θα πρέπει να έχουν ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον για να κάνουν τη δραστηριότητά τους
 • Αν το παιδί παρουσιάσει κάποιο θέμα υγείας αφού κάνει μια νέα δραστηριότητα, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια ενδιαφέροντα, επομένως οι γονείς πρέπει να είναι δημιουργικοί, αναζητώντας τις δραστηριότητες που απολαμβάνει το παιδί τους. Για ένα παιδί που αγαπά τη φύση, μια πεζοπορία για να μαζέψει πέτρες ή φύλλα θα ήταν καλή ιδέα.

Ένας τοίχος αναρρίχησης  θα ήταν υπέροχο για ένα παιδί που του αρέσει να σκαρφαλώνει. Εάν ένα παιδί είναι βιβλιοφάγος, μια βόλτα στη βιβλιοθήκη μπορεί να το ενδιαφέρει. Απλώς παίζοντας λίγη αγαπημένη μουσική και χορεύοντας στο σαλόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα παιδιά ενεργά σε εσωτερικούς χώρους.

https://www.fmh.gr/paidia-kai-somatiki-drastiriotita