Η πλειονότητα των γυναικών που έχει μια στοιχειώδη παρακολούθηση από γυναικολόγο ενημερώνετε τακτικά για τα φάρμακα και τις ενέργειες που πρέπει να προβεί προκειμένου να εξασφαλίσει το «καλως έχειν» του κυηματός της. Δυστυχώς πολύ λίγες γυναίκες ενημερώνονται για το τι θα αντιμετωπίσουν και πως θα πρέπει να ενεργήσουν τις πρώτες κρίσιμες μέρες μετά τον τοκετό. Ας δούμε συνοπτικά λοιπόν τι πρόκειται να συναντήσουν οι λεχωίδες μας.
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του τοκετού το μαιευτικό προσωπικό θα αξιολογήσει την αρτηριακή σας πίεση, τις σφίξεις , τη θερμοκρασία και την ροή αίματος από τον κόλπο σας. Επιπρόσθετα θα ελέγξει την ικανότητα σας να ουρείτε απρόσκοπα (εάν έχει προηγηθεί καισαρική θα φέρεται ουροκαθετήρα). Θα παρατηρήσετε επίσης ότι θα ενθαρρυνθείτε από το προσωπικό να κινητοποιηθείτε οσο το δυνατόν νωρίτερα.
Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε περίπτωση που σταδιακά εμφανίσετε πυρετό, τρόμο, κοιλιακό άλγος και αυξημένη απώλεια αίματος( τρέμουλο και λίγο πυρετό μπορεί να εμφανίσετε και λόγω των μητροσυσπαστικών φαρμάκων που χορηγούνται, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό). Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειασθεί να γίνει διερεύνηση εμπυρέτου από τον ιατρό σας. Επίσης ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η εμφάνιση δύσπνοιας η πόνου στο στήθος καθώς και οιδήματος και ερυθρότητας σ ένα από τα δυο κάτω άκρα(διερεύνηση πιθανότητας θρομβοεμβολικού επεισοδίου). Επιπρόσθετα αυξημένη αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με κεφαλαλγία, οπτικές διαταραχές, έμετο και αίσθημα λιποθυμίας οφείλουν να κινητοποιήσουν το προσωπικό ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προεκλαμψίας της λοχείας.
Επίσης θα πρέπει να ενημερωθείτε ότι πολύ συχνά από την Τρίτη ημέρα λοχείας εμφανίζεται συναισθηματική αστάθεια η οποία υποχωρεί μέσα σε 10-14 ημέρες.
Όσον αφορά το νεογνό καλό είναι (εκτός και υπάρχει ιατρική αντένδειξη) να μην αποχωρίζεται τη μητέρα του και να διατηρεί επαφή δέρμα με δέρμα μαζί της. Η κλινική οφείλει να παρέχει ιδιωτικότητα στις λεχωίδες ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την διαδικασία του θηλασμού. Καλό είναι σε περίπτωση που η μητέρα έχει αναγκαστεί να αποχωριστεί το νεογνό της λόγω πχ νοσηλείας του σε νεογνολογικό τμήμα, να της χορηγείται αντλία θηλασμού καθώς και ακριβείς οδηγίες χρήσης της. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί καισαρική τομή το προσωπικό δίνει επιπλέον πληροφορίες καθότι μπορεί το νεογνό λόγω των αναισθητικών του χειρουργείου να μη μπορεί να θηλάσει άμεσα. Οι μαίες θα σας δώσουν επίσης ακριβείς οδηγίες για το πως πρέπει να χειρίζεστε το μωρό ώστε και αυτό να είναι άνετα και εσείς να προστατεύεται το χειρουργικό σας τραύμα σε περίπτωση καισαρικής τομής.
Επίσης θα παρατηρήσετε ότι άμεσα μετά τον τοκετό χορηγείτε σ όλα τα μωράκια βιταμίνη Κ (ενδομυικά). Μην την αρνηθείτε καθότι βοηθάει στην πηκτικότητα του αίματος του νεογνού σας.
Τέλος δεν πρέπει να λησμονούμε το ρόλο του συντρόφου σας στην όλη διαδικασία. Η συμβολή του είναι καθοριστική ώστε να εξασφαλιστεί η καλή φροντίδα σας καθώς και του μωρού σας. Ενθαρρύνετε τον να συμμετέχει στην ολη διαδικασία χωρίς να τον υπερφορτίζεται συναισθηματικά.
Το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας ξεκινά!!!!
Καραμάνη Αθανασια
Μαιευτηρας-Χειρουργος Γυναικολογος