Το «ψεύτικο» κλάμα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούν τα νήπια προκειμένου να περάσει το… δικό τους! Μάθετε πως μπορείτε εσείς να τα βοηθήσετε να κόψουν αυτήν τη συνήθεια!
Είναι ενοχλητικό και όλοι ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης και εκβιασμού στους γονείς τους! Τι είναι; Το κλάμα, φυσικά! Αν εξαιρέσουμε τα νεογέννητα μωρά, τα οποία κλαίνε συνήθως προκειμένου να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, τα νήπια ξέρουν ότι η τσιρίδα και το κλάμα, πολύ απλά… πιάνει! Τι μπορείτε να κάνετε εσείς λοιπόν όταν το… «ψεύτικο» κλάμα έχει γίνει συνήθεια στο παιδί σας; Πότε μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για ψεύτικο κλάμα;
Αξιολογήστε το!
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε αν το κλάμα του παιδιού σας είναι «αληθινό» ή «ψεύτικο»! Τα παιδιά κλαίνε όταν πεινάνε, όταν πονάνε και φυσικά όταν θέλουν κάτι! Είναι σημαντικό από τη μεριά σας λοιπόν να αξιολογείτε κάθε φορά την πραγματική αιτία του κλάματος του παιδιού σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλετε σε κάποιο παθολογικό αίτιο, ότι το παιδί σας δεν είναι άρρωστο και ότι δεν πονάει πουθενά!
Μέσο… εκβιασμού!
Αν δείτε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας που κάνει το παιδί σας να κλαίει, τότε μάλλον πρόκειται για έναν απλό, συνηθισμένο… εκβιασμό και το μέσο είναι οι φωνές και το κλάμα! Ας πούμε ότι τα νήπια, ξέρουν καλά ότι είναι πολύ πιθανό να υποκύψετε στο κλάμα τους! Πολλοί γονείς μάλιστα υποχωρούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των παιδιών τους σχεδόν αμέσως αφού το παιδί αρχίζει να κλαίει, προκειμένου να γλιτώσουν τον πονοκέφαλο και φυσικά προκειμένου να δουν και πάλι το παιδάκι τους ήρεμο και χαμογελαστό! Δυστυχώς όμως, αν υποχωρήσετε μία φορά, πιθανότατα το μικρό σας θα το κάνει σύστημα, κατά κάποιο τρόπο θα του γίνει συνήθεια και τελικά κάθε φορά που δεν θα… περνάει το δικό του, απλά θα κλαίει!
Την… προσοχή σας παρακαλώ!
Είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες τα νήπια αρχίζουν να ουρλιάζουν και να κλαίνε, επειδή πολύ απλά θέλουν την προσοχή των γονιών τους! Αν λοιπόν και το δικό σας παιδί ανήκει στην κατηγορία των παιδιών εκείνων που όταν θέλουν αγκαλιές και χάδια, κλαίνε και φωνάζουν για να τα έχουν, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε για να του τα προσφέρετε! Είναι σημαντικό να καταλάβει το μικρό σας ότι υπάρχει και άλλος τρόπος για να ζητήσει αυτό που θέλει, όπως είναι να το ζητήσει ευγενικά!
«Το θέλω τώρα»!
Σε άλλες περιπτώσεις τα νήπια χρησιμοποιούν το κλάμα είτε για να πάρουν κάτι είτε για να αποφύγουν κάτι άλλο! Μπορεί για παράδειγμα το παιδί σας να δει ένα παιχνίδι σε κάποιο μαγαζί και να νιώσει ότι αυτό το θέλει εδώ και τώρα και ότι πρέπει απεγνωσμένα να το αποκτήσει! Εσείς όμως για διάφορους λόγους μπορεί να μην συμμερίζεστε τη συγκεκριμένη άποψη, τη συγκεκριμένη στιγμή! Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, εάν το παιδάκι σας αρχίσει να κλαίει και να φωνάζει πόσο πολύ το θέλει, όταν εσείς αρνηθείτε να του το αγοράσετε! Επίσης, μπορεί το μικρό σας να βάλει τα κλάματα προσπαθώντας να σας μεταπείσει για την ώρα του ύπνου, του φαγητού κ.ο.κ.. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, πολλά νήπια συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο του… «ψεύτικου» κλάματος!
Τι να κάνετε;
Υπάρχουν τεχνικές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να αλλάξετε την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στο παιδί σας, ότι το κλάμα είναι ο σωστός τρόπος για να καταφέρει αυτό που θέλει και να το κάνετε να καταλάβει ότι υπάρχουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί τρόποι!
– Μην υποχωρείτε!
Όταν το παιδί ξεκινάει το ψεύτικο κλάμα, μην υποχωρείτε! Συζητήστε μαζί του όταν πια θα έχει ηρεμήσει, υπενθυμίζοντας και εξηγώντας του τους κανόνες που έχετε θεσπίσει σαν οικογένεια στο σπίτι!
– Αγνοήστε το κλάμα!
Αν αρχίσει το μικρό σας, όχι μόνο να κλαίει, αλλά και να φωνάζει, δοκιμάστε να αγνοήσετε το κλάμα του! Μπορείτε με ήρεμο τρόπο και χαμηλό τόνο φωνής να του πείτε μόνο «Δεν καταλαβαίνω τι λες. Μίλα μου με κανονική φωνή» και έπειτα να του κάνετε κουβέντα, όταν πλέον το παιδί θα έχει ησυχάσει!
– Ευγένεια!
Εξηγήστε στο παιδί σας, ότι είναι πιο πιθανό να ξανασκεφτείτε να του κάνετε το… χατίρι την επόμενη φορά, μόνο όμως αν το ζητήσει με όμορφο και ευγενικό τρόπο και όχι με κλαψουρίσματα!
– Ακούστε το!
Αν θελήσει να σας μιλήσει για να σας εξηγήσει τη δική του οπτική γωνία, ακούστε το! Δεν είναι καλό να είστε απότομοι απέναντί του και να μην «σηκώνετε κουβέντα»!
– Μην το τιμωρείτε!
Μην φέρεστε σκληρά και μην τιμωρείτε το παιδί σας για τον τρόπο που έχει βρει, προκειμένου να περνάει το δικό του! Να θυμάστε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο που έχει ανακαλύψει ότι σε πολλές περιπτώσεις πιάνει!
Συμβουλή!
Τα παιδιά δοκιμάζουν διάφορους τρόπους για να πετύχουν αυτό που θέλουν! Ένας από αυτούς είναι το ψεύτικο κλάμα! Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουν, εάν δουν ότι σας «καταφέρνουν», ενθαρρύνονται ώσπου τελικά η συγκεκριμένη μέθοδος επαναλαμβάνεται και γίνεται συνήθεια!