Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς να μεγαλώσετε ένα ήρεμο και δυναμικό μωρό

Και ποια μητέρα δε θέλει να μεγαλώσει ένα ήρεμο μωρό;

Το καλό είναι ότι η ηρεμία δεν αποτελεί ένα απλό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να μαθευτεί από την πρώτη κιόλας στιγμή της βρεφικής ηλικίας. Από τότε που ανοίγει τα μάτια του, μοναδικός ταγός για τις νέες του εμπειρίες είστε εσείς! Έτσι έχετε τη δυνατότητα να του καλλιεργήσετε την αυτοπέποιθηση, τη σιγουριά, την ασφάλεια και τη δυναμικότητα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

Καλωσορίστε το με τρυφερότητα και στοργή

Το μωρό ζει μέσα σε ένα προστατευμένο σύμπαν, πριν δει τον κόσμο. Και έτσι βγαίνοντας από εκεί, νιώθει πως φτάνει σε ένα περιβάλλον που διαφέρει εντελώς από εκεί που είχε συνηθίσει. Πρόκειται για μια βίαιη αλλαγή, που μπορούμε να απαλύνουμε φροντίζοντας να το μεταφέρουμε ομαλά στο νέο του περιβάλλον. Πώς; Δημιουργώντας μια συνέχεια ανάμεσα στο πριν και το μετά. Κρατήστε σταθερά το μωρό μέσα στα μπράτσα σας για να νιώσει τη ζεστασιά σας. Ακόμα, επικοινωνήστε μαζί του, ψιθυρίστε του γλυκόλογα, ώστε να αρχίσει συνηθίζει και να εξοικειώνεται με τη φωνή σας. Ακουμπήστε το στην κούνια του απαλά και πλησιάστε το πρόσωπό σας στο δικό σας, ώστε να αισθανθεί τη μυρωδιά σας. Τραγουδήστε του χαμηλόφωνα. Αυτές οι πρώτες στιγμές μεταξύ σας θα το κάνουν να νιώσει μια απίστευτη σιγουριά.

No tears!

Αποτελείτε για το μωρό το μόνο πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή του, τις πρώτες εβδομάδες. Από εσάς αναμένει τα πάντα. Τροφή, χάδια, μπάνιο, ακόμη και ο ύπνος του εξαρτώνται εν μέρει από τη δική σας συμπεριφορά. Αυτές οι «απαιτήσεις» του θα υπάρχουν για τους δύο-τρεις πρώτους μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, το μόνο μέσο που έχει για να διεκδικήσει τα «θέλω» του και να τα εξωτερικεύσει είναι το κλάμα. Για να αισθανθεί ασφαλές, θα πρέπει να ανταποκρίνεστε θετικά στο κλάμα του. Αγκαλιάστε το, ταΐστε το, παρηγορήστε το, νανουρίστε το, μιλήστε του με καθησυχαστική φωνή. Η παρηγορητική σας συμπεριφορά θα το απαλλάξει από το στρες και θα το εκπαιδεύσει στην ηρεμία.

Να είστε ήρεμη

Προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Τα μωρά είναι υπερβολικά καλοί δέκτες στις αντιδράσεις των ανθρώπων που είναι πλάι τους. Αν νιώθετε στρες, το νιώθει. Αν είστε νευρική, πιάνει αμέσως τον παλμό σας. Όσο κι αν επιδιώξετε να κρύψετε τα συναισθήματά σας, εκείνο θα τα καταλάβει. Γι” αυτό, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του από το μια μητέρα δυνατή και ευχαριστημένη με τον εαυτό της.

Διαχειριστείτε ορθά τους αποχωρισμούς σας

Κανένα μωρό δεν νιώθει άνετα με το να αποχωρίζεται τη μητέρα του, ωστόσο δεν μπορείτε να είστε μαζί του παντού και πάντα, όσο κι αν το θέλετε. Απλώς φροντίστε να μη βλέπει τον αποχωρισμό ως ρήξη. Προσπαθείτε να εξηγείτε κάθε φορά, όταν φεύγετε, πως θα ξαναγυρίσετε, είτε λείψετε για μία ώρα είτε για ένα οχτάωρο. Πριν φύγετε, βρείτε λίγο χρόνο να μιλήσετε με τον άνθρωπο που θα μείνει μαζί του. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αν αρχίσει να κλαίει, πάρτε το για λίγο αγκαλιά και παρηγορήστε το.

Δεχτείτε τις αντιδράσεις του

Ένα μωρό αρχίζει πλέον να διεκδικεί, από τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του. Δεν θέλει να κοιμάται μόνο του, κλαίει όταν συναντά ένα άγνωστο πρόσωπο ή αρνείται να φάει κάποια τροφή. Στους οχτώ μήνες της ζωής του, περνάει, σύμφωνα και με τους ψυχολόγους, μία περίοδο αγωνίας. Τότε είναι που ξεκινά να συνειδητοποιεί πως η μητέρα του το αφήνει μόνο, και αρνείται να το δεχτεί. Αυτό σημαίνει πως αρχίζει να αποκτά συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του. Γι” αυτό, αποφύγετε να κάνετε μηχανικές κινήσεις. Για παράδειγμα, μην το ταΐζετε βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας με άλλους. Επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας πάνω του και σεβαστείτε τα «θέλω» του.

www.juniorsclub.gr